blog voorwaarden Lexis

Algemene voorwaarden en factuurvoorwaarden doen mensen vaak denken aan de kleine lettertjes op documenten. Ze worden vaak over het hoofd gezien maar zijn desondanks van groot belang. We geven je graag meer inzicht in de karakteristieken van beide voorwaarden.

Wat is het verschil?

Algemene voorwaarden zijn allerlei clausules die deel uitmaken van de contractuele relatie tussen partijen, en die u bijgevolg aan uw klant kunt opleggen. De algemene voorwaarden kunnen op de website, offertes, bestelbonnen en alle andere documenten tussen partijen worden vermeld.

Factuurvoorwaarden zijn, zoals het woord aangeeft, clausules specifiek vermeld en van toepassing op uw facturatie. Meestal zullen factuurvoorwaarden meer specifiek bepalingen bevatten aangaande de betalingsmodaliteiten en het protest van de facturatie.

Zijn algemene voorwaarden verplicht?

Algemene voorwaarden opstellen is wettelijk niet verplicht. Toch raden we het ten zeerste aan. Als u geen algemene voorwaarden opstelt, is namelijk de normale wetgeving van toepassing op uw verbintenissen. Wanneer u sterker in de schoenen wilt staan, is het aangeraden om werk te maken van persoonlijk afgestemde voorwaarden.

Wanneer moet je algemene voorwaarden meedelen?

Het is belangrijk dat iedereen op elk ogenblik kennis kan maken met uw algemene voorwaarden. Daarom worden die best vermeld op uw website. Daarnaast raden we aan om bij een overeenkomst of offerte de voorwaarden steeds op voorhand te bezorgen en daar duidelijk melding van te maken. Het is belangrijk dat de klant op de hoogte is van de voorwaarden vooraleer diensten worden uitgevoerd.

Werk niet enkel met factuurvoorwaarden

Enkel factuurvoorwaarden hanteren, volstaat niet, aangezien de klant daarvan pas kennis krijgt bij de facturatie. Wanneer je enkel met factuurvoorwaarden werkt of niet op voorhand de algemene voorwaarden meedeelt, kunnen er problemen optreden. Zo kan de klant de factuurvoorwaarden en/of de factuur zelf betwisten. Hierbij kan de klant argumenteren dat hij geen kennis had van de voorwaarden op het moment van de contractsluiting, uitgevoerde werken of diensten.

Kies voor voorwaarden op maat

Goed opgestelde voorwaarden kunnen u en uw bedrijf heel wat tijd en kosten besparen. Het is een verstandige investering ten dienste van uw financiƫle gezondheid. We raden aan gepersonaliseerde voorwaarden op te stellen en deze te laten nalezen door een raadsman.

Hulp nodig bij het opstellen of afstemmen van uw voorwaarden?
Lexis helpt u graag verder.

blog voorwaarden Lexis